Hulp bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne
De situatie in Oekraïne raakt ons allemaal. Er zijn veel Oekraïense mensen die vluchten naar andere landen, waaronder Nederland. Hier in Nederland willen mensen hen steunen en helpen. Ook zijn er mensen die hun woning open willen stellen voor de vluchtelingen. Dat is hartverwarmend, maar bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken. Denk vooraf goed na over de financiële gevolgen voor u, maar ook over de emotionele en persoonlijke gevolgen. Wees u zich bewust waaraan u begint. We hebben veelgestelde vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet.
Wie is verantwoordelijk voor het bieden van opvang?
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Oekraïners mogen ook logeren bij vrienden, familie of kennissen.
Mag ik mijn eigen woning of (een of meerdere) kamers beschikbaar stellen?
Ja, dat mag. U heeft geen toestemming van Thús Wonen nodig. Wij vinden het fijn om vooraf met u hierover in gesprek te gaan.
Waar moet ik rekening mee houden als ik vluchtelingen onderdak biedt?
- Hoe lang blijven de vluchtelingen?
We weten niet hoe lang de oorlog gaat duren en hoe lang mensen opvang nodig hebben. Bedenk dat uw gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en/of angstig zijn. Een warm welkom is mooi. Maar u helpt de vluchtelingen niet, als u na een week besluit dat het niet is wat u had verwacht.
Misschien kunt uw samen met vrienden, buren, familie zorgen voor huisvesting, begeleiding of een dagprogramma voor de kinderen (sport, ontspanning, thuisonderwijs).
- Wat kan ik hun bieden?
Het gaat om de persoonlijke levenssfeer van beide kanten. Iedereen heeft privacy nodig. Bied uw gasten tijd en ruimte om zich terug te trekken. Dus bedenk vooraf welke ruimte u beschikbaar heeft; welke ruimte voor u zelf is en welke ruimte voor uw gasten.
Wees niet verbaasd dat uw gast veel op zijn/haar telefoon kijkt, want het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk. En wees alert op tekenen van stress en overspannenheid. Als u denkt dat het niet goed gaat, schakel dan, in overleg, de huisarts of professionele hulp in.
- Welke afspraken moet ik maken?
Maak duidelijke, praktische afspraken over (mee)eten, douchen, licht uit doen, de huissleutel, opruimen, enzovoort. Schroom niet om uw gast(en) om een kleine wederdienst te vragen. Denk aan (mee)koken of oppassen. Het geeft uw gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen.
Heeft het gevolgen voor mijn eigen financiële situatie?
Ja. Denk hierbij aan de kosten van levensonderhoud en een hogere gas- en elektrarekening. Het opnemen van extra personen in uw woning kan gevolgen hebben voor toeslagen, zoals de huurtoeslag en voor een uitkering. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Ook kan de gemeentelijke en waterschapsbelasting hoger worden.
Is mijn woning geschikt?
Het is alleen mogelijk als u ruimte ‘over’ heeft. Zorg ervoor dat de opvang past bij uw woning. Niet elke woning is bijvoorbeeld geschikt voor een gezin met kinderen. En in een seniorenwoning die bewoond dient te worden door senioren, is het niet toegestaan om te wonen met kinderen.
Mag ik mijn woning onderverhuren?
Nee, dat mag niet. U mag de vluchtelingen onderdak bieden als gast/logee. U mag hier geen vergoeding voor vragen.
Waar vind ik meer informatie?
Op de websites van Stichting Vluchtelingenwerk en Takecarebnb (van het COA) staat veel informatie.
Waar kan ik mij aanmelden?
U kunt zich aanmelden op de website van uw gemeente. De gemeente schrijft de vluchtelingen in. Zij beoordelen wat de mensen nodig hebben.
Wat moet ik doen als het niet goed gaat?
Een vluchteling kan nog geen woning huren. Voor de eerste opvang is de gemeente verantwoordelijk. Als het niet meer goed gaat, neem dan contact op met de gemeente.
Wat doet Thús Wonen?
In Nederland bereiden we ons voor op de komst van veel vluchtelingen uit Oekraïne. De overheid gaf alle veiligheidsregio’s de opdracht om met spoed Oekraïners op te vangen. De gemeenten zoeken naar opvanglocaties. Zij richten zich eerst vooral op grote locaties. Als het nodig is, werken we samen met de gemeenten om voor goede opvang te zorgen. Daarom kijken wij als woningcorporatie ook al naar wat wij kunnen aanbieden.
Wij denken graag met u mee
Denkt u erover om vluchtelingen in uw woning onderdak te bieden? Of u wilt vooraf uw situatie bespreken? U mag ons bellen via telefoonnummer 0800 55 11 511 of mailen naar . Wij denken graag met u mee.